nedeľa 29. januára 2012

Povzbudenie

Henri Ford a Thomas Edison boli priatelia. Stretli sa na konferencii, ktorú organizovala Edisonova spoločnosť. Ford v nej pracoval ako inžinier. Edisonovi predstavili Forda ako "mladého muža, ktorý urobil plynové auto". Obaja sa chvíľu rozprávali o automobile, keď Edison buchol päsťou do stola s nadšením: "Ty si to dokázal! Tvoje auto je sebestačné a nesie vlastnú elektráreň."

Ford neskôr spomína: "Až do toho momentu ma nikto nepovzbudil. Iba som dúfal, že idem správnym smerom. Niekedy som si bol istý, niekedy som si nad tým lámal hlavu a tu zrazu z jasného neba, najväčší tvorivý génius na svete ma úplne schválil".

Isaaca Newtona poznáme vďaka jeho gravitačnej teórii a opisu troch zákonov pohybu. Ale možno by Newton nikdy nepublikoval svoje dielo, keby nebolo Edmonda Halleyeho. Tento uznávaný vedec povzbudil Newtona, aby svoje dielo publikoval a dokonca mu ponúkol, že to spraví na vlastné náklady. Výsledkom bola publikácia Philosophiae Naturalis Principia Mathematica v roku 1687, ktorá dala základ na štúdium matematiky a zmenila pohľad ľudí na svet.

Tvoji najlepší priatelia sú tí, ktorí ťa povzbudzujú. Väčšina z nás si myslí úžasné veci o druhých ľuďoch, ale nikdy im o nich nepovie. Chvála sa stáva hodnotou, iba ak ju odovzdávaš. Neexistuje lepší cvik pre posilnenie tvojho srdca než dvíhanie niekoho z kľaku.

nedeľa 22. januára 2012

Ľudia schopní obnoviť činnosť

Keď Angela Madsenová pre zranenie chrbtice ochrnula od pása nadol, sľúbila si, že urobí všetko, aby sa pozviechala. Začala trénovať, aby sa stala prvou ženou s postihnutím, ktorá na plachetnici prepláva Atlantický oceán. Novinár Denis Foley píše: "Madsenová je to, čo odborníci nazývajú človek schopný obnoviť činnosť - dokáže sa pozbierať zo všetkého, čo život prináša. Patrí medzi ľudí, ktorí nás vedú k zamysleniu, čo by sme urobili, keby náš život prechádzal skúškou. Zotavili by sme sa?"
Keď sa Joy Montgomeryová dozvedela, že oslepne, vnútorný hlas jej povedal: "To nie je koniec. To je začiatok." Začala písať poéziu, objavila svoje povolanie motivačného rečníka a založila True Vision Institute, ktorý učí deti čerpať zo svojich vnútorných zdrojov.

Nájsť zmysel bolesti nie je nová myšlienka. Ľudia, ktorí prežili choroby ohrozujúce ich život, prírodné katastrofy, holokaust, ale aj rodičia chronicky chorých detí neustále ukazujú, že zvíťaziť môžeš tým, že objavíš sám seba. Riešenie ťažkostí pomáha nájsť dôveru a postoj typu "dokážem to", ktorý sa dá vyjadriť: "Bol som tam, urobil som to a prežijem to."

Basketbalista Michael Jordan raz povedal:"Vo svojej kariére som premárnil viac než 9000 striel, prehral som 300 zápasov, 26 krát mi verili, že dám víťaznú strelu, no nepodarilo sa mi to. Naďalej som sa snažil. To je dôvod, prečo som uspel."

nedeľa 15. januára 2012

Niečo o spokojnosti

Počul si o farmárovi, ktorý bol nespokojný so svojou farmou a rozhodol sa ju predať? O pár dní neskôr mu volala jeho realitná agentka a chcela súhlas na inzerát do miestnych novín. Prečítala text inzerátu farmárovi. Inzerát opisoval prekrásnu farmu s ideálnou polohou. Táto farma bola skutočne tichá a pokojná, obklopovali ju vrchy, občerstvovalo jazero a bol na nej dobre chovaný dobytok. Farmár si to vypočul a povedal: " Prečítajte mi to ešte raz." Keď to počul drukýkrát, povedal: "Rozmyslel som si to. Nepredám to. Hľadal som také miesto celý život."

Pavol by tomuto farmárovi zatlieskal. Naučil sa rovnakú lekciu: " Naučil som sa vystačiť s tým, čo mám." Predtým, ako zmeníš prácu, preskúmaj svoj vzťah k životu. Úspech nedefinuje postavenie alebo plat, ale toto: rob, čo najviac toho, čo robíš najlepšie. Rodičia, dajte túto radu svojim deťom. Hovorte im, aby robili to, čo robia radi a aby to robili tak dobre, že niekto im dobre zaplatí za to, aby to robili. Manželky, presviedčajte svojich manželov, aby dávali prednosť spokojnosti pred platom.

Keď si vyberáš alebo meníš prácu, buď opatrný. Poraď sa o svojom úmysle. Poraď sa svojím Tvorcom. Ale nikdy sa neraď s chamtivosťou.

nedeľa 8. januára 2012

Byť učenlivý

Ak si talentovaný, tak máš možno problém zostať učenlivým. Obdarovaní ľudia totiž niekedy pracujú tak, ako keby všetko vedeli. Potom je pre nich ťažké sa neustále vyvíjať. Učenlivosť nie je príliš o šikovnosti a duševnej schopnosti. Je to o postoji - je to hlad po objavovaní a raste. Je to snaha naučiť sa a niekedy aj odučiť sa. John Wooden povedal: "Keď sa to naučíš, zistíš, že sa to vyplatilo." Keď sa prestaneš učiť, začneš zaostávať. Len keď zostaneš učenlivý, budeš stále rásť, a to celé učenie bude v tebe tvoriť celok.

Slávny sochár a maliar Leonardo da Vinci bol géniom vo viacerých oblastiach. Jeho poznámky predbehli dobu, v ktorej žil, o stovky rokov. Bol riadený svojou túžbou poznať viac. Učil sa a až do úplného konca života zapisoval svoje zistenia.

Známe pravidlo hovorí, že ak niečo nepoužívaš, tak to postupne degeneruje. Ak si športoval a zrazu prestaneš, ochabnú tvoje vypracované svaly a začneš mať problém s kĺbmi. Ak mozog prestaneš pravidelne cvičiť, začnú ti odumierať sivé mozgové buňky a tvoja pamäť začne vynechávať.

Dobrá správa pre teba je, že nemusíš byť talentovaný ako Leonardo da Vinci, aby si mohol byť učenlivý. Musíš mať len správny prístup. Najdôležitejšia schopnosť je naučiť sa, ako sa učiť. Skús v nasledujúcich dňoch toto: "Spýtaj sa druhých na ich radu a úmyselne nereaguj nejakou svojou radou, ako by to bolo lepšie a pod. Každý večer si zapisuj, čo nové si sa naučil, keď si bol pozorným poslucháčom druhých. Budeš užasnutý!"

nedeľa 1. januára 2012

Malé skutky sa počítajú

Čo sa ti zdá byť malým, môže byť pre niekoho obrovské. Príbeh Bohna Fawkesa. Počas 2.svetovej vojny pilotoval B 17-ku. Na jednej misii uniesol nacistom protilietadlové zbrane. Aj keď mu zasiahli palivovú nádrž, jeho lietadlo neexplodovalo a Fawkes mohol pristáť. Nasledujúce ráno si vypýtal od veliteľa oddielu ako suvenír nemecký náboj. Veliteľ mu vysvetlil, že nie jeden, ale jedenásť nábojov bolo nájdených v palivovej nádrži a ani jeden nespôsobil výbuch. Technici ich otvorili a boli prázdne. Boli čisté a neškodné, okrem vecičky v jednom z nábojov. Tou vecičkou bol kúsok stočeného papiera. Bol na ňom odkaz v češtine: "Toto je všetko, čo teraz môžeme pre vás spraviť." Odvážny montážnik takto zneškodňoval nemecké náboje. Nemohol ukončiť vojnu, ale mohol zachrániť jedného pilota a jeho lietadlo. Nemohol spraviť všetko, ale mohol spraviť niečo a aj to spravil.

Japonská múdrosť hovorí, že veľa malých (jednoduchých) ľudí na malých miestach, malými činmi dokáže urobiť veľké veci. Dve postavy z Biblie:

  • Dávid mal len malý prak a porazil ním Goliáša;
  • Ester bolo židovské dievča, ktoré zachránilo celý národ.

Skôr než si povieš: "To by mal urobiť niekto iný", prečítaj si toto: "Nie som jediný, ale predsa som iba jeden; neviem urobiť všetko, ale niečo urobiť viem. A pretože to niečo urobiť viem, tak to neodmietnem urobiť."